i29

Het 18e-eeuwse pand is letterlijk opengebroken en naar de 21e eeuw gebracht’

Nationaal Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden vierde haar honderdjarig bestaan en dat was de aanleiding voor een ingrijpende renovatie. We hebben het museum beter toegankelijk gemaakt. Letterlijk en figuurlijk. Het vrij gesloten 18e-eeuwse pand is letterlijk opengebroken en met het interieur naar de 21e eeuw gebracht. Met een beperkt budget hebben we alsnog een tijdloze en verrassende ruimte gecreëerd die niet alleen het beste in de collectie naar boven haalt, maar het museum ook een nieuwe sociale functie geeft.

De foyer is volledig doorbroken, zodat deze nu een geheel vormt met de nieuwe winkel en theesalon, die ook onderdeel uitmaakten van ons plan. De gehele ruimte voelt nu licht en gastvrij aan en is toegankelijk van twee kanten: aan de voorzijde de bestaande ingang en aan de achterzijde hebben we een nieuwe ingang gerealiseerd. Op deze manier heeft het museum een nieuwe maatschappelijke functie in de stad: een inspirerende ontmoetingsplek voor iedereen.

Om een onuitwisbare indruk achter te laten bij de bezoekers van het museum, hebben we gekozen voor sterke contrasten. Vrolijke kleuren trekken de bezoekers naar de theesalon; rustige grijstinten in de museumshop zorgen ervoor dat de artikelen er goed uitspringen; de strakke, moderne lijnen in de expositieruimtes lijken te zweven en vormen een rustig decor voor de collectie; en de historische patronen en kleuren in de andere expositieruimtes benadrukken de sfeer van het tijdperk. Samen vormen ze een eigentijds en inspirerend geheel.

Vrolijke kleuren trekken de bezoekers naar de theesalon; rustige grijstinten in de museumshop zorgen ervoor dat de artikelen er goed uitspringen’

  • Design i29 interior architects
  • Client Museum Princessehof
  • Concept & strategy Ambassadors of Aesthetics
  • Floor area 1200 m2
  • Completion February 2018
  • Location Leeuwarden, NL
  • Photography Ewout Huibers
  • Construction Zwartwoud
Download pdf

Please enter your email address to get access to the press area.

Press Area

Related projects