i29

Floating home van i29 architecten maakt deel uit van Schoonschip, een drijvend dorp van 46 huishoudens dat de meest duurzame drijvende gemeenschap van Europa wil zijn. Op basis van een stedenbouwkundig plan van Space&Matter trokken meer dan 100 bewoners naar een gerevitaliseerd kanaal en vestigden zich op het water.

een drijvend dorp van 46 huishoudens’

Het terrein is zelfvoorzienend op het gebied van energie, maakt gebruik van circulaire bouwsystemen en dient als een voorbeeld voor duurzaam wonen. Binnen de gegeven grenzen van elk waterperceel is elke woning uniek in architectuur en interieur. Alle bewoners kozen hun eigen architect. De opdrachtgever daagde ons uit om de ruimte binnen de grenzen van het kavel paspoort te maximaliseren.

uniek in architectuur en interieur’

De drijvende woning heeft een diagonaal gekanteld schuin dak. In de plattegrond resulteert dit in een optimalisatie van de bruikbare ruimte en een mooi terras, maar het geeft de woning ook zijn karakteristieke architectonische vorm.

De drijvende woning kenmerkt zich door een dynamische variatie van ruimtes zowel binnen als buiten. Alle ruimtes staan in open verbinding met het atrium dat uit drie verdiepingen bestaat. De indeling voorziet in een split level verbinding naar een loggia terras net boven het waterniveau. Bewegend door de woning verschijnen telkens verschillende perspectieven en uitzichten. Het woongedeelte op de bovenste verdieping heeft een aangrenzend semi-gesloten terras.

Met eenvoudige maar slimme ingrepen is dit project binnen een strak budget gerealiseerd. Er is veel moeite gedaan om een sterk architectonisch gebaar te realiseren dat ook een slim en ruimtelijk interieur heeft. Bovendien is de drijvende woning uiterst energiezuinig, milieuvriendelijk en gebouwd met een kleine footprint. Het drijvende dorp heeft een eigen smart grid waarop alle woningen zijn aangesloten om energie te delen.

.

  • Design i29 architects
  • Client Private
  • Floor area 160 m2
  • Completion January 2021
  • Photography Ewout Huibers
  • Construction Hagoort BV
  • Interior builder Simon Sintenie

Please enter your email address to get access to the press area.

Press area

Related projects