i29

optimaal gebruik van de beschikbare ruimte’

Aan de Vinkeveense plassen hebben i29 interior architects en Chris Collaris het Tiny Holiday Home gerealiseerd. Met een oppervlakte van slechts 55 vierkante meter gaat het huis overal een directe relatie aan met het omliggende natuurgebied. De slimme indeling zorgt voor een optimaal gebruik van de ruimte.

de woning is van binnenuit naar buiten ontworpen’

De vier gebouwdelen verschillen in grootte en positionering van elkaar’

Het vakantiehuis is ontworpen voor een gezin van vier personen. Op de beschikbare 75 vierkante meter zijn een woonkamer, een woonkeuken, een patio, drie slaapkamers, een badkamer en twee toiletten ingepast. Daarbij hebben we de woning van binnenuit naar buiten ontworpen, zodat we het programma optimaal konden indelen.

De vier gebouwdelen verschillen in grootte en positionering van elkaar. Zo is een bijzondere woning ontstaan die er van alle kanten anders uitziet. De minimalistische detaillering van de houten gevels versterkt deze sculpturale kwaliteiten. Door de grote ramen en schuifdeuren volledig te openen, ontstaat een sterke relatie tussen interieur en landschap.

Felix Meritis has known many famous inhabitants, such as the political CPN headquarters and the Shaffy theatre. It’s still counted as one of the most important listed monuments in Amsterdam. The new Felix Meritis experiments with programs for a curious audience. Drawing on the domains of technology, entrepreneurship, science and art, with which the future is explored with a curious eye. Amerpodia programs four ‘cultural houses’ in Amsterdam, including the Rode Hoed, the Compagnie theater, De Nieuwe Liefde and now also Felix Meritis. Together they make a substantial contribution to social and cultural life in Amsterdam.

The entrance area includes a restaurant and reception which are modern interpretations of style rooms from the 18th century. i29 applied original colors and wall coverings, yet produced with contemporary techniques. For the restaurant, an image of a typical Dutch sky has been translated into a tactile wall covering. In the reception area, an old etching from the original Teekenzaal shows on the textile walls. i29 collaborated with Buro Belen for custom design textiles which match material and colors within the design.

Aan de binnenkant geven de afmetingen en plafondhoogtes van de verschillende volumes duidelijk de afzonderlijke gebieden en functies in het huis weer. Lange zichtlijnen zorgen voor een sterke visuele verbinding. Door grote schuifdeuren van de patio te openen zijn de volumes van de keuken en woonkamer zelfs fysiek verbonden. Op maat gemaakte meubels en inbouwkasten accentueren de grafische kwaliteit van het interieur. Er is gebruik gemaakt van eenvoudige materialen, zoals eikenhouten panelen en een doorlopende gepolijste betonnen vloer. De zwarte panelen verwijzen naar de ruwe grenen gevel, waardoor architectuur en interieur samenkomen.

The Zuilenzaal has its own unique character within the building; i29 proposed to preserve the raw character as much as possible. The room is, however, almost invisible, completely prepared for the future with the integration of all necessary technology, lighting and installations, but the history is still overwhelmingly present.

the future is explored with a curious eye’

The Concert Hall, famous for acoustic concerts, is finished in original color schemes which regained a classical appearance. Large steel chandeliers and acoustic wall cabinets places the interior in the present at the same time. Flexible wall units can be opened or closed for sound absorption or reflection, and now make both acoustic and electronic music possible. They also provide in technical, light and sound facilities. Both a classical concert and a house party are now possible, as the building must ultimately be a vibrant culture house for both the young and the old.

a meeting place for the Dutch avant-garde’

In the Shaffyzaal all colors and materials refer to the illustrious sixties and Dutch artist Ramses Shaffy, when the room served as a meeting place for the Dutch avant-garde. A modern interpretation is the use of Intense and high-contrast colors on acoustic walls. Along with matching pieces of custom design furniture and a bar area cladded with rough steel sheets.

The interior of the Teekenzaal refers to the former atelier which was located here, with large "sheets of paper" hanging from the ceiling for acoustics and a graphic floor pattern.

The Huslylounge, a former office space at the time of the political party CPN, has undergone a complete metamorphosis and has been transformed into a colorful "garden room" executed in fresh colors and flooded with natural light by a large new skylight. This space will function as a lounge during larger events, but - like all other halls - it can be used fully flexibly for the rental of parties, conferences, debates, television recordings, theater and dance performances, meetings and more.

a colorful garden room” executed in fresh colors’

The Koepelzaal- and attic have been restored to their former glory, with it’s original wooden beam construction. New additions have been kept as simple as possible to emphasize the existing quality of the space. The general corridors and connection spaces are finished in neutral white and gray tones as a connecting element with the iconic staircase in the center. The enormous diversity in programming requires a layout in which all rooms can be converted fully flexibly and quickly. In particular, finding a suitable stackable chair was very important because it is used in all halls. i29 ultimately designed a chair especially for Felix Meritis that meets all requirements; stackable, comfortable, light, and in terms of appearance matching the monumental environment of Felix Meritis anno 2020. Chair "Felix" was developed in collaboration with Lensvelt.

The biggest challenge was to bring this old monumental building to the "now", not only in terms of technology, installations and acoustic facilities, but also in appearance and experience. In line with the original philosophy of the Felix Meritis society, the new interior is progressive but made with respect for it’s history. A new chapter of the cultural house for the curious mind.

The enormous diversity in programming requires a layout in which all rooms can be converted fully flexibly and quickly. In particular, finding a suitable stackable chair was very important because it is used in all halls. i29 ultimately designed a chair especially for Felix Meritis that meets all requirements; stackable, comfortable, light, and in terms of appearance matching the monumental environment of Felix Meritis anno 2020. Chair "Felix" was developed in collaboration with Lensvelt.

  • Interieur ontwerp i29
  • Opdrachtgever Amerborgh
  • Oppervlakte 4500 m2
  • Oplevering Maart 2020
  • Locatie Amsterdam, NL
  • Foto's Ewout Huibers
  • Uitvoering Jurriens & Stooff Interior projects

Please enter your email address to get access to the press area.

Press area

Related projects